Het thema van de Domino 2024-2025 is ‘Zaans industrieel erfgoed’.
Het moet een doorlopend verhaal worden en aan het eind een mooi verhaal zijn. Maak bij iedere foto een passende tekst. Het voorwerp van ‘Verkade’ dient op iedere foto opvallend aanwezig te zijn.
| Het begon allemaal in 1886. Eric Verkade bouwde met zijn twee zonen brood- en beschuitfabriek “de Ruyter”. Wie is er niet opgegroeid met het biscuitje met de unieke ovale vorm en volle smaak, bereid met het volkorenmeel én een vleugje sesam en honing om te dopen in de thee? Dus ik ga op reis, op avontuur, en ik neem deze biscuitrommel mee. |
Gort. Lang voor er luxe koekjes van Verkade in koffie werden gedoopt, was gort, gepelde wintergerst, het belangrijkste volksvoedsel. In 1810 startte J. Zwaardemaker zijn bedrijf met twee pelmolens. In 1900 werden de drie pelmolens vervangen door een stoompellerij die al snel uit zijn jasje groeide en in 1914 werd het hoge gebouw aan de Oostzijde in gebruik genomen. In de jaren twintig steeg de welvaart naar een hoogtepunt en konden meer mensen zich de kaakjes van Verkade permitteren. Het belang van gort als voedsel nam gestaag de eerste helft van de vorige eeuw af, en in 1951 ging het bedrijf over op het produceren van mengvoeders. In 1962 werd het bedrijf overgenomen door Meneba (Meelfabriek der Nederlandse Bakkerij), daarna door Van Gelder, tot er in 1977 een grote brand uitbrak, waarna het als opslagplaats dienstdeed tot in 2000 het doek viel voor het karakteristieke pand. Het gemeentebestuur van Zaanstad wilde dit industrieel icoon niet aan gort slaan en het plan ontstond om het tot een appartementencomplex om te bouwen, waarbij B&W de eis stelde dat de zwenkarm en de tank op het dak behouden diende te blijven. Nu kennen jullie het verhaal van Zwaardemaker van haver tot gort. | |